ΒΡΕΦΟΣ

Διατροφή βρέφους 6-9 μηνών

November 13, 2018

Ο αποκλειστικός θηλασμός μέχρι τον έκτο μήνα ζωής καλύπτει όλες τις διατροφικές  ανάγκες του βρέφους χωρίς την προσθήκη άλλων στερέων τροφών. Μετά τον έκτο μήνα πρέπει να δωθούν τροφές  ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα σε σίδηρο και για να μάθει να μασά.

Ο μητρικός θηλασμός ή η φόρμουλα συνεχίζονται και μετά τον 6ο μήνα. Η χρήση του μπιμπερό πρέπει να σταματήσει μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής. Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται ιδανική τροφή για τον πρώτο χρόνο ζωής και για αυτό τον λόγο είναι καλό να συνεχιστεί . Εάν δίνεται φόρμουλα τότε προχωράτε στο γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας. Εαν θηλάζετε, εξακολουθείτε να θηλάζετε , τουλάχιστον πρωί και βράδυ. Μέχρι τους 8 μήνες το μωρό σας θα τρώει περίπου 6 γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος.

Ομάδες τροφών που πρέπει να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο του παιδιού σας :

Φρούτα και λαχανικά

Ρύζι/μακαρόνια/πατάτα/δημητριακά

Κρέας/ψάρι/όσπρια/αυγά/κοτόπουλο

Γιαούρτι/τυρί/γάλα

Γενικές οδηγίες

Εάν ξεκινήσετε πριν τους 6 μήνες τότε οι τροφές πρέπει να είναι πολτοποιημένες. Μετά τους 6 μήνες, ξεκινήστε να μην λιώνετε εντελώς το φαγητό έτσι ώστε μέχρι 9 μηνών να τρώει χοντροαλεσμένες τροφές με μικρά, μαλακά κομματάκια.

Αυξήστε την ποσότητα ανάλογα με την πείνα του παιδιού σας έτσι ώστε να μην συμπληρώνετε με γάλα. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο του παιδιού με πηγές πρωτείνης όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, βοδινό, ψάρι και όσπρια.Μπορείτε να δώσετε και αυγό , πάντα βέβαια με τις συστάσεις του παιδίατρου σας. Μαγειρέψτε καλά το αυγό πριν το δώσετε. Επιπλέον μέχρι  και τους 9 μήνες καλό  είναι να εντάξετε το γιαούρτι, κατά προτίμηση με προβιοτικές καλλιέργειες.

Ξεκινήστε να δίνετε στο μωρό σας σνακ που μπορεί να πιάσει με το χέρι όπως ψωμί, μπανάνα, φρούτο σε δίχτυ. Καλό είναι όταν μπορείτε τα κύρια γεύματα να τα πολτοποιείτε ξεχωρίστα ώστε να μάθει το μωρό να ξεχωρίζει τις γεύσεις.

Δεν υπάρχουν ενδεικτικές ποσότητες στερεών γευμάτων. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ανάλατο βούτυρο ή ελαιόλαδο στα γεύματα.

Παράδειγμα διαιτολόγιου

Πρωινό

Θηλασμός ή φόρμουλα

Ενδιάμεσο 

Επιλογές

Βρώμη με φρούτα

Γιαούρτι με φρούτο

Φρουτόκρεμα

Πολτοποιημένο φρούτο ή λαχανικά με μητρικό γάλα ή φόρμουλα και ρυζάλευρο

Κρέμα τύπου φαρίν λακτέ χωρίς ζάχαρη

Weetabix με μητρικό γάλα ή φόρμουλα και φρούτο

Ψωμί με τυράκι ή αναρή ανάλατη και λαχανικά

Αυγό με τυράκι , ψωμί και λαχανικά

Αυγομάφινς

Μεσημεριανό

Πολτοποιημένο όσπριο ή κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι ή αυγό με πατάτα/γλυκοπατάτα/ρύζι/μακαρονάκια και λαχανικά

Πάντα να περιέχει 1 είδος υδατάνθρακα (π.χ. ρύζι, πατάτα), 2 είδη λαχανικών (π.χ. καρότο, κολοκύθι) και 1 είδος πρωτείνης (π.χ. ψάρι, κρέας)

Ενδιάμεσο 

Φρουτόκρεμα σκέτη ή με γιαούρτι ή βρώμη ( ή όπως πρωινού αλλά μην παραλείψετε το φρούτο)

Βραδινό

Θηλασμός ή φόρμουλα ή όπως  το μεσημεριανό

Πριν τον ύπνο

Θηλασμός ή φόρμουλα

 

Μπορει επισης να σας αρεσει