ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Τελικά πότε χρειάζεται η αντιβίωση;

November 28, 2018

Επίκαιρες οι λοιμώξεις αναπνευστικού όπως και τα ερωτήματα των γονέων για τη χρήση των αντιβιώσεων.

Ας δανειστούμε 9  tips της αμερικανικής εταιρείας παιδιάτρων για αυτό το θέμα:

1.Χρειάζεται αντιβίωση σε βαριά κρυολογήματα;

Τα κρυολογήματα (ρινική καταρροή και απόφραξη, βήχας)  οφείλονται σε ιούς οπότε οι αντιβιώσεις δεν έχουν καμιά επίδραση.

2.Εφόσον κάποια κρυολογήματα μπορούν να εξελιχθούν σε βακτηριακές λοιμώξεις γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε προληπτικά αντιβίωση;

Σε πολύ μικρό ποσοστό αναμένεται αυτή η εξέλιξη. Από τη άλλη ή άσκοπη χρήση της αντιβίωσης μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηριδίων και σε ανεπιθύμητες επιπλοκές όπως διάρροια και αλλεργία.

3.Δεν είναι η κιτρινοπράσινη μιξούλα ένδειξη βακτηριακής λοίμωξης;

Ένα κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσει μέχρι 10 μέρες και σε αυτό το διάστημα η μιξούλα φυσιολογικά μπορεί να γίνει κιτρινοπράσινη. Ρινοκολπίτιδα («ιγμορίτιδα») μπορεί να προκληθεί από ιώσεις, αλλεργίες ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Ένδειξη για βακτηριακή ρινοκολπίτιδα οπότε ενδείκνυται η χορήγηση αντιβίωσης είναι:

  Κρυολόγημα με βήχα και κιτρινοπράσινες μιξούλες που διαρκεί περισσότερο από 10 μέρες

  Παχύρευστη κίτρινη ή πράσινη μιξούλα και πυρετός ψηλότερος από 39 διάρκειας τουλάχιστον 3 ημερών.

4.Στις ωτίτιδες χρειάζεται πάντα αντιβίωση;

Τουλάχιστον οι μισές περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς αντιβίωση. Οπότε εάν το παιδί δεν έχει ψηλό πυρετό ή έντονο πόνο χρειάζεται μόνο αναμονή.

Για τον πόνο χορηγείται παρακεταμολη ή ιβουπροφέν και ωτικές σταγόνες για λίγες μέρες. Αντισταμινικά και αποσυμφορητικά δεν βοηθούν στις  ωτίτιδες.

Αντιβίωση θα χρειατεί εάν ο πυρετός είναι ψηλός, ο πόνος επιδεινώνεται, είναι πολύ  έντονος και όταν προσβληθούν και τα δύο αυτιά.

 

5.Ποια η θέση της αντιβίωσης στον πονόλαιμο;

Περισσότερο από 80% των περιπτώσεων είναι ιογενούς αιτιολογίας και συνήθως συνυπάρχει και ρινίτιδα.

Εάν ο παιδίατρος υποψιάζεται στρεπτόκοκκο τότε πρέπει να γίνει στρεπ τεστ  και αν είναι θετικό να χορηγηθεί αντιβίωση. Συνήθως στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν συμβαίνει σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

6.Τα αντιβιοτικά προκαλούν παρενέργειες;

Μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτία, διάρροια και πόνο στο στομάχι. Επιπλέον διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου με μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

7.Πόσο διάστημα χρειάζεται μια αντιβίωση για να δράσει;

Οι περισσότερες μικροβιακές λοιμώξεις βελτιώνονται σε 48 με 72 ώρες από την έναρξη του αντιβιοτικού. Εάν δεν βελτιώνονται ή εάν χειροτερεύουν τότε πρόκειται για ιογενή λοίμωξη ή υπάρχει ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό. Εάν το αντιβιοτικό διακοπεί πιο γρήγορα τότε μπορεί η νόσος να υποτροπιάσει.

8.Ανθεκτικά βακτήρια

Η συχνή λήψη αντιβιοτικών ή η μη επαρκής λήψη της οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηριδίων που πλέον δεν εξουδετερώνονται με τα συνηθισμένα αντιβιοτικά. Αυτά μπορούν να μολύνουν και άλλα άτομα και η αντιμετώπιση τους μπορεί  να χρειαστεί νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

9.Οι ιογενείς λοιμώξεις χρειάζονται αντιικά φάρμακα;

Για τις συνηθισμένες ιώσεις δεν υπάρχουν. Για τη γρίππη υπάρχουν και χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές στο παιδί από τη γρίππη.

Δρ Γιώργος Παπαβασιλείου

Παιδίατρος

Μπορει επισης να σας αρεσει