ΒΡΕΦΟΣ

Εισαγωγή Στερεών

November 13, 2018

Τον πρώτο χρόνο της ζωής του το μωρό σας μεγαλώνει πιο γρήγορα από όσο ποτέ! Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει σωστά. Αρχικά το μωράκι σας χρειάζεται μόνο το μητρικό γάλα ή φόρμουλα αλλά όσο μεγαλώνει αυξάνονται οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε σίδηρο και τότε είναι που ξεκινούμε την εισαγωγή στερεών τροφών. Η εισαγωγή τροφών είναι μια σταδιακή διαδικασία στο τέλος της οποίας το μωράκι σας θα έχει μάθει μέχρι την ηλικία του ενός έτους να τρώει κομματάκια από το δικό σας φαγητό.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιδανική ηλικία είναι γύρω στους έξι μήνες (26 εβδομάδες). Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων της Αγγλίας υποστηρίζει τον αποκλειστικό θηλασμό τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους έξι μήνες αλλά επισημάνει ότι οι στερεές δεν πρέπει να ξεκινήσουν πριν τους τέσσερις  μήνες (17 εβδομάδες). Εδώ είναι που εσείς θα κρίνετε τι είναι πιο σωστό για το μωράκι σας. Μπορεί να είναι έτοιμο να αρχίζει να δοκιμάζει τροφές νωρίς, μπορεί εσείς να θέλετε να αντικαταστείσετε κάποιο γεύμα γάλακτος με φαγητό λόγο δυσκολίας στην δουλειά, μπορεί το μωράκι να γεννήθηκε πρόωρο και άλλα πολλά! Δεν υπάρχει σωστό και λάθος απλά σίγουρα μην ξεκινήσετε πριν τους τέσσερις μήνες και οπωσδήποτε ακολουθήστε τις συμβουλές του παιδίατρου σας.

Πώς ξεκινώ;

Επιλέξτε να ξεκινήσετε μια μέρα που το μωρό θα νιώθει άνετα και δεν θα είναι κουρασμένο.

Αρχικά ξεκινούμε με 2 κουταλάκια περίπου του φαγητού με το οποίο επιλέξαμε να κάνουμε εισαγωγή και συμπληρώνουμε με γάλα. Αυτό θα γίνεται μέχρι το μωρό να τρώει αρκετή ποσότητα έτσι ώστε να μην θέλει επιπλέον γάλα (περίπου 1-2 εβδομάδες). Ιδανικές τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και το σκέτο ρυζάλευρο. Προτιμήστε τα λαχανικά τύπου κολοκύθι και πατάτα αντί φρούτο αφού δεν έχουν γλυκιά γεύση και δεν θα τα απορρίψει αργότερα.

Μετά τις πρώτες δοκιμές όταν δεν παρατηρηθεί αλλεργική αντίδραση, μπορείτε να τα συνδυάζετε. Δηλαδή, 3 μέρες καρότο, μετά καρότο και κολοκύθι, μετά από 3 μέρες, καρότο, κολοκύθι, πατάτα κτλ. Στόχος είναι σιγά σιγά να αυξηθούν τα ημερήσια γεύματα. Ξεκινάτε με ένα γεύμα  (π.χ. μεσημεριανό) και αυξάνετε σταδιακά (κάθε περίπου 2-3 εβδομάδες). Αρχικά βάζετε μόνο λαχανικά στην χορτόσουπα και εντάσετε σταδιακά την πρωτείνη (κρέας, ψάρι κτλ)

Αρχικά το φαγητό πρέπει να είναι αλεσμένο, ειδικά εάν ξεκινήσετε νωρίς. Στους έξι μήνες μπορεί να τα λιώσετε και με το πιρούνι εφόσον είναι μαλακά .

Γενικά πρέπει να ακολουθείτε τον ακόλουθο χρυσό κανόνα. Να προσθέτετε στη διατροφή του μωρού ένα είδος λαχανικού κάθε φορά, έτσι ώστε αν το μωρό είναι αλλεργικό στο συγκεκριμένο λαχανικό να το ανακαλύπτετε αμέσως.

 

Μην πιέζετε το βρέφος να δοκιμάσει αν δεν θέλει. Ξαναδοκιμάστε την επόμενη μέρα. Στον πρώτο χρόνο της ζωής το βρέφος δεν έχει διατροφικές προτιμήσεις οπότε αν απορρίψει κάποια τροφή δεν σημαίνει ότι δεν του άρεσε. Εσείς να την ξαναπροσφέρετε αφού το παιδί μαθαίνει με την επανάληψη.

Μπορει επισης να σας αρεσει