ΜΑΜΑ Υγεία

Εγκυμοσύνη και γυμναστική

December 17, 2018

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ξεχωριστή περίοδο στην ζωή κάθε γυναίκας. Οι μέλλουσες μανούλες για να παραμείνουν υγιείς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα ήταν καλό να γυμνάζονται καθώς τα περισσότερα είδη άσκησης είναι ασφαλή αρκεί να γίνονται με προσοχή.

Ο γυμναστής Αντρέας Θεοχάρους του 9am Wellness & Fitness studio μας δίνει τις συμβουλές του για την εκγύμναση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, βελτιώνει την στάση του σώματος και εμποδίζει την εμφάνιση κάποιων κοινών προβλημάτων όπως πόνοι στην πλάτη. Επιπλέον μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη της κύησης, ανακουφίζει από το άγχος και προετοιμάζει το σώμα για την γέννα.

Υπάρχουν πολλές αλήθειες και μύθοι για την εκγύμναση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο  τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου ενδέχεται να παρουσιαστούν και τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Μελέτες που έγιναν σε αθλήτριες και σε νεαρές γυναίκες που γυμνάζονται για χρόνια έχουν αποδείξει ότι η ήπια γυμναστική δεν συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα αποβολών. Αυτό ίσως να συμβεί από κάποια γενετική ανωμαλία του εμβρύου ή από μια προϋπάρχουσα ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ασθένεια. Η ήπιας μορφής άθληση μπορεί να γίνει  μέρος της καθημερινότητας μιας εγκύου κοπέλας.

Προϋπόθεση για να ξεκινήσει μία εγκυμονούσα την άθληση αποτελεί η συγκατάθεση του γυναικολόγου. Επίσης, απαραίτητη είναι η προσωπική επίβλεψη από πτυχιούχο γυμναστή κατά την διάρκεια της άθλησης.

Συμβουλές δια τηλεφώνου, μέσω εκπομπών ή από το διαδίκτυο καλό είναι να αποφεύγονται. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός γι΄αυτό, μία άσκηση που μπορεί να ανταποκρίνεται σε μία φίλη σας δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και με σας. Ένα μικρό πρόβλημα στον αυχένα ή στην σπονδυλική σας στήλη μπορεί να επιδεινωθεί αν κάνετε μία άσκηση λάθος.

Σε γενικές γραμμές καλό είναι το πρόγραμμα γυμναστικής να  αποτελείται από την αερόβια άσκηση και την καλή ενδυνάμωση στον κορμό. Η άσκηση πρέπει να είναι χαμηλής έντασης, άνετη και ευχάριστη για την εγκυμονούσα.

Αντρέας Θεοχάρους

Γυμναστής

9am Wellness & Fitness studio

 

Μπορει επισης να σας αρεσει