ΜΑΜΑ Υγεία

Pilates μετά την εγκυμοσύνη

February 1, 2019

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ξεχωριστή περίοδος στην ζωή της γυναίκας στην οποία το σώμα και ο ψυχισμός της υπόκεινται σε μεγάλες αλλαγές. Από την αρχή της εγκυμοσύνης το σώμα ξεκινά να προσαρμόζεται ανάλογα, για να φιλοξενήσει το έμβρυο που συνεχώς μεγαλώνει. Με την αυξηση του σωματικού βάρους αλλάζουν το κέντρο βάρους του σώματος, η στάση και η ισορροπία του σώματος. Οι κοιλιακοί μυς και η πυελική χώρα διατείνονται, ενώ οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τοσο την σωματική αλλα και την συναισθηματική κατάσταση της εγκυμονούσας.

Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει;

Η κατάλληλη άσκηση κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει και να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης. Η άσκηση με το σύστημα Pilates επικεντρώνεται στην μυική ενδυνάμωση της κοιλιακής χώρας, της πλάτης και γενικά του κορμού, στην ορθή στάση του σώματος, την ευλυγισία, την αναπνοή. Θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος εκγύμνασης αλλά και αποκατάστασης από τραυματισμούς και χρόνιες παθήσεις. Μετά την εγκυμοσύνη το Pilates θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε το σώμα σας άμεσα και στοχευμένα, να αντιμετώπισετε προβλήματα στη μέση και τη σπονδυλική στήλη που ενδεχομένως να έχουν προκληθεί εξαιτίας της αύξησης και της μετατόπισης του βάρους κατά την εγκυμοσύνη, καθώς επίσης θα βελτιώσει την ψυχολογία σας και θα μειώσει τις πιθανότητες επιλόχιας κατάθλιψης. Με το Pilates θα αρχίσετε σύντομα να παρατηρείτε αλλαγές στο σώμα όπως ενδυνάμωση, σταθερότητα, ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Μαθαίνοντας να ελέγχετε το σώμα σας, σιγα σιγά θα εφαρμόσετε τις τεχνικές στην ζωή σας με αποτέλεσμα την βελτίωση της καθημερινότητας σας.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω;

Μετά την εγκυμοσύνη το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει. Πολλές γυναίκες βιάζονται να επαναφέρουν το σώμα τους στην προ εγκυμοσύνης φυσική του κατάσταση, επιστρέφοντας πολύ νωρίς στο γυμναστήριο ή ακολουθώντας έντονο πρόγραμμα. Μια γυναίκα που έχει γεννήσει φυσιολογικά μπορεί να να ξεκινήσει να γυμνάζεται μετά από 1-2 εβδομάδες μετά τον τοκετό, πάντα μετά από γυναικολογική εξέταση και την άδεια του γιατρού της. Στις περιπτώσεις της καισαρικής τομής χρειάζονται 6-9 εβδομάδες για να επανέλθει στην άσκηση, και πάλι μετά από εξέταση και άδεια του γιατρού.

Κάθε γυναίκα και κάθε σώμα είναι ξεχωριστό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάρρωσης. Ακούστε το σώμα σας και δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να επανελθει. Εμπιστευτείτε κάποιον έμπειρο, πιστοποιημένο εκπαιδευτή Pilates και ενημερώστε τον για την φυσική σας κατάσταση και πότε έχετε γεννήσει, έτσι ώστε να προσαρμόσει το ασκησιολόγιο στις δικές σας ανάγκες.

 

Μαρία Κυπριανίδου

Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κ Αθλητισμού – Πανεπιστήμιο Αθηνών Πιστοποιημένη δασκάλα Pilates και Yoga Ιδιοκτήτρια AURA – Yoga Meditation Pilates studio

Μπορει επισης να σας αρεσει